logo
Welcome Guest! To enable all features please Login or Register.

Notification

Icon
Error

LOTW Location
AJ4F
#1 Posted : Sunday, September 22, 2013 7:15:51 PM(UTC)
Rank: Member

Groups: Registered
Posts: 22
Location: Kemah, TX

Was thanked: 3 time(s) in 3 post(s)
Looking for feedback on an idea. I operate from a number of locations and want to keep track of them in my log. Over the years I have kept this information in the Comment field in my log. When LOTW came along I used the data in my log to create the Locations required for LOTW. I have recently created a USER Field called Location and a list of valid values associated with that field. These valid values are the names of the places from which I have operated. For each valid value I store the following information: DXCC country, Grid Square, ITU Zone, CQ zone, State and County. When I enter new contacts in my log, I choose the proper location. Has anyone else done something similar? If so, how well has this worked for you? Have you found any issues with this approach?

Any feedback or questions are welcome,

Robie - AJ4F
Sponsor
Note: We receive a commission from Amazon when you purchase via this link. It does not affect your cost. Thank you!
WN4AZY
#2 Posted : Tuesday, September 24, 2013 7:50:27 AM(UTC)
admin

Rank: Administration

Groups: Administrators, Beta Testers
Posts: 2,244
Man
Location: Auburn, GA

Thanks: 429 times
Was thanked: 302 time(s) in 240 post(s)
Hi Robie:

It sounds like that should work fine!

Tnx & 73,

Dennis WN4AZY
vk4iu
#3 Posted : Monday, October 28, 2013 9:10:15 PM(UTC)
VK4IU

Rank: Advanced Member

Groups: Moderator, Registered, Administrators
Posts: 404
Man
Location: Coolabunia QLD

Thanks: 6 times
Was thanked: 77 time(s) in 68 post(s)
G'Day Robie,

Yes Robbie, I have experience in exactly what you propose.

Well done, I think your design is the best. I don't think it can be improved - apart from the field name.

I have done a lot of work with user fields over the years since Version 4 of Logic. I implemented a simlar thing for a friends operation, including "location", "equipment" and "antenna" data for the operation. But, we ran into problems - now largely eliminated.

Problem 1 - the USERFIELDS field in the log is limited in length - total 256 characters - and each and every userfield entry has an overhead - the name of the field, and two special characters to delimit the data. Logic also add things to USERFIELDS. Dennis recently changed the design to eliminate a couple of "blanks" in the overhead for each field. LOCATION:1 would be a bad choice, L:1 the most efficient. But, see problem 3.

Problem 2 - there used to be only 10 user fields on each log form. The display of the "location" data after all the other awards data was displayed was limited. But, that problem has been solved - there are now 20 user fields per log form. You can have hundreds of user fields defined, but can only display 20 at a time on a log form. You can use multiple open log forms to see more user fields - but, see problem 4.

Problem 3 - there is NO mechanism to put simple text onto the log form. One is stuck with the user field name or nothing by dragging the field name to the rubbish bin to hide it. Clealy L=1 is a great choice for the size issue, but is not so good for the display on the log form. But, I guess you do know what L is when you see it on the log form.

Problem 4 - one can overcome the 20 user fields display limit by opening multiple log forms - each with 20 user fields. But, there is no mechanism to synchronise the two log forms together to display the same QSO. One has to do that manually, and it does become a real pain.

The USERFIELDS size lmit is permanent - a restriction within Foxpro. When one wants to add "award" data, or CallBook data to the QSOs, space in USERFIELDS can be a big problem.

I am not sure what the current situtation is with the Logic code, but in the past - ver 4 through ver 8, if one approached the USERFIELD data size limit, user-field values could be quietly truncation. For example, after a contest, doing a call book batch update would silently add truncated user fields data.

The conclusion was - One needs to keep the user field name as short as absolutely possible, and the values appropriately small.

You seem to have done this.

To use the idea. First create your location in "list of valid values". Then when you work from that location, use Log, Setup to set the correct values under Defaults - then each QSO will have the correct value as you add the QSO to the log. If you use the same location often, create different log forms for each location from which you operate - each with appropriate values for the location - antennas, radios etc etc. Alternatively use the "carry forward" check box when you define the user field on the log form.

I take lots and lots of backup, and I periodically run a filter to show all QSOs where "LEN('USERFIELDS') > 200", to check what is happening in USERFIELDS in the Log.

There are tools in the Lists dialogue to assist in renaming, removing user-fields, and in the Log Fields dialogue to help manage the system. I often use "List all user-defined fields used in the Log" on the Log fields dialogue to check what actually is in the thousands of QSOs. Look for strange names you did not create.

A backup at each step that modifies your log is a good thing if you attempt this sort of work. It is very easy to trash your whole log when using Advanced Database commands. Extracting the data from the comment field of old QSOs would be relatively easy. See this thread for an example.

Your design is optimum - great job. Now the issue is data entry/update.

Peter VK4IU
Peter VK4IU
You can help by posting images of any errors and including your Logic version.
vk4iu
#4 Posted : Monday, October 28, 2013 10:02:11 PM(UTC)
VK4IU

Rank: Advanced Member

Groups: Moderator, Registered, Administrators
Posts: 404
Man
Location: Coolabunia QLD

Thanks: 6 times
Was thanked: 77 time(s) in 68 post(s)
Hi Robie,

There is always something new to learn. After all these years working with Logc user fields, I have just realised something new.

One CAN put text on a log form. It is a little limited, but still possible.

Say we have a field called L for LOCATION. We use L rather than LOCATION to keep the space occupied in USERFIELDS in every QSO to a minimum. In your case you may have something like L:SEATTLE, L:W6, or L:ARUBA in USERFIELDS and the Description field in Lists contains the longer set of data for the location DXCC country, Grid Square, ITU Zone, CQ zone, State and County, antennas, radios etc etc etc.

On the log form, when you include the L user field, L and a drop down list with SEATTLE, W6, ARUBA etc will be displayed.

We can only display 20 user fields on a log form, but there is nothing to stop us creating hundreds of user field DEFINITIONS. 20 user fields seems like enough, and usually there are some of the 20 slots not occupied.

So, to put text on a log form, create a user field with a name the same as the text you want to display - say LOCATION. We are limited to the valid text for a user field name. Remember to include a description and a comment - this is the only place where user fields/"lists" are described as a whole. We never use this user field, it never contains any data in any QSO, and never as any values in Lists.

We now add the field called LOCATION to an empty slot on the Log Form - the user field L is in some other slot on the same log form.

Now hide the text L by unlocking the form and dragging it to the rubbish bin, and hide the "data window" for the field called LOCATION, by also dragging it to the rubbish bin. Now move LOCATION text to where L text used to be.

Hey presto - our name of the "location" data is called L, but the word LOCATION displays next to the location drop down field.

Peter VK4IU
Peter VK4IU
You can help by posting images of any errors and including your Logic version.
Users browsing this topic
Guest
Forum Jump  
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.

Powered by YAF 1.9.5.5 | YAF © 2003-2011, Yet Another Forum.NET
This page was generated in 0.061 seconds.